Sandvik: Paremmat löylyt Teekkarisaunalla

Sandvik on tehnyt merkittävää yhteistyötä yliopistojen eri tutkimuslaitosten kanssa jo vuosikymmenien ajan. Tiivistä yhteistyötä on tehty myös Tampereen yliopiston Hervannan kampuksen huippuosaajien kanssa Sandvik Loungessa. Kun puheeksi tuli Teekkarisauna Mörrimöykyn perusparannus, päätti Sandvik tukea hanketta. Yleensä Sandvikin tutkimustyö keskittyy sähköistymisen ja digitalisaation edistämiseen sekä kaivosautomaation tehostamiseen tekoälyn, koneoppimisen ja signaalinkäsittelyn alueilla. Uusia ratkaisuja kehitetään parantamaan kaivosteollisuuden tuottavuutta, turvallisuutta ja vastuullisuutta. Nyt uusia ratkaisuja haettiin saunan perusparannuksen muodossa. Tule kokeilemaan, miten kipakat löylyt saunalta nyt löytyy.

Jani Vilenius on tekniikan tohtori Hervannan kampukselta ja teknologiajohtajana vastuussa Sandvik Mining and Rock Solutions -liiketoiminta-alueen teknologiakehityksestä. Vileniuksen teknologiatiimi on kiinnostunut luomaan vaikuttavia ratkaisuja nykypäivän kestävän kehityksen kaivostoimintaan. Tehtävä ei ole yksinkertainen, koska datan kerääminen, tavoitteiden asettaminen ja hyödyllisyyden arviointi ovat monimutkaisia seikkoja, ja kaivosympäristö, jossa menetelmiä on tarkoitus käyttää, on usein vielä monimutkaisempi.

”Miten saadaan esimerkiksi toiminnanohjaus keskustelemaan kaivoksen tuotannonohjauksen ja kaivoksessa olevien laitteiden kanssa ja minkälaisen verkon välityksellä. Tämän takia otimme käyttöön 5G-verkon viipalointiin ja reunalaskentaan perustuvan virtuaalisen yksityisverkon, joka mahdollistaa huippunopeat ja luotettavat datayhteydet ja tukee tulevaisuuden digitaalisten kaivosteknologioiden kehittämistä. Erilaisia digitaalisia ratkaisuja, kuten tekoälyä voidaan käyttää tukemaan päätöksentekoa kaivostoiminnassa ja esimerkiksi vähentämään resurssien rasitusta. Kun yhdistetään digitalisaatio, automaatio ja sähköistyminen - älykäs datankäsittely, tuottavuus, tehokkuus, kestävän kehityksen ymmärtäminen, vaikuttavien tavoitteiden määrittäminen ja kaikkien sidosryhmien mukaan ottaminen alusta alkaen - meillä on käsissämme avaimet, joiden avulla voimme toteuttaa digitalisaation, automaation ja sähköistymisen tuomat valtavat mahdollisuudet kaivostoiminnassa. Tämä ei silti poista sitä, että meidän pitää ymmärtää kaivoksen perusprosessit ja kaivostoiminnan periaatteet, jotta oikeita teknologioita voidaan kehittää hyödyntämään jo olemassa olevia käytänteitä”.

Kaivosteollisuuden sähköistyminen ja digitalisaatio tuovat kuitenkin mukanaan myös kriittisiä kysymyksiä datankäsittelyn, teknologian ja automaation eettisistä perusteista ja niiden eriarvoisuudesta ja turvallisista käytännöistä. Pystyvätkö esimerkiksi kaikki kaivosasiakkaat tarvittavaan digi- ja sähköistymisloikkaan? Miten yritykset toimivat teknologia-aikakaudella ja millaisia riskejä dataan ja tekoälyyn liittyy?

”On tärkeää, ettei teknologiaa kehitetä vain teknologiayritykset etulinjassa. Uusien teknologisten, digitaalisten ja sähköistymisratkaisujen kehittäminen ja kaupallistaminen vaativat vuosien tieteellistä tutkimusta ja uusien arvoketjujen kehitystä yhdessä monien yhteistyötahojen kanssa. Olemme tehneet merkittävää yhteistyötä yliopistojen ja eri tutkimuslaitosten kanssa jo vuosikymmenien ajan. Lisäksi tarvitaan asiakkaita ja laitteiden operaattoreita vaikuttamaan siihen, millaista teknologiaa kehitetään ja miten sitä käytetään niin, että innovaatiot vastaavat kaivosalan tarpeisiin”.

Vuonna 2021 aloitettu Shift ’25 -tutkimusohjelma, jossa kehitetään uusia, innovatiivisia ratkaisuja kaivosteollisuudelle on Business Finlandin veturihanke, jossa Sandvik toimii tuotekehitysyhteistyössä muiden toimijoiden kanssa globaalisti skaalautuvien kaivosteknologioiden kehittämiseksi. Nykyisten yhteistyötahojen joukossa ovat muun muassa Nokia, Tampereen yliopisto, VTT ja SIX.

Jalkautuminen yliopistolle mahdollistaa säännölliset päivittäiset kontaktit opiskelijoihin, tapaamiset Sandvikin johdon kanssa, erilaiset Sandvik-tapahtumat, luento- ja asiantuntijavierailut, rekrytointitapahtumat ja jo aiemmin käynnistetyn DSII -teollisuuden tohtorikoulun paremman hyödyntämisen. Tämä on myös hyvin linjassa Business Finland Shift ’25 -tavoitteiden kanssa: osaajaverkoston kasvattaminen ja turvaaminen Suomessa. Kaivosteollisuudessa automaatio, digitalisaatio ja sähköistyminen nähdään usein hyvinä mahdollisuuksina. Ne ovat luonnollinen kehityskulku, mikä mahdollistaa korkeamman tuottavuuden, kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisen ja työntekijöiden hyvinvoinnin. Teknologioiden avulla voimme ratkaista monia kaivostoiminnan ongelmia ja korvata myös ihmistyömäärää tai tuoda ihmisiä pois maanalaisista tehtävistä maanpäällisiin valvomoihin.”

Tiina Ärrälä toimitti Sandvikin laatan koristamaan Mörrimöykyn löylyhuonetta. Vastaan ottamassa Jusa Pietilä.

Edellinen
Edellinen

Joko sauna on valmis? Kuka tätä showta oikein pyörittää?

Seuraava
Seuraava

Peruskorjaus edistyy aikataulussa